Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли нещо за Стив Джобс?

Знаете ли нещо за Стив Джобс?

Аз детето | 2018-11-09

Знаете ли нещо за Стив Джобс?

Когато се замислите за последните няколко десетилетия и за това колко дигитален е нашият свят, можете да проследите пътя на прогреса на обществото от персоналния компютър към интернет и смартфона. Замислете се само, вашите родители и особено баби и дядовци не са имали мобилни телефони, а такива с жица, които си стоят вкъщи... А днес носим не просто нещо, с което можем да говорим с някого докато сме навън, ами цял малък компютър в джоба си. Въпреки че има много технологии и продукти, които са оформили нашия съвременен свят, има един човек и една компания, които изглежда са ни насочвали на всяка крачка от пътя. Компанията? Apple Computer. Човекът? Стив Джобс.

Роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния Стив Джобс е изоставен и осиновен малко след раждането си от двама студенти. Въпреки че неговите биологични родители настояват, че не искат синът им да бъде гледан от толкова млади хора, държавата позволява осиновяването да продължи, защото неговите нови родители обещават, че ще получи образование в колеж. Накратко, обстоятелствата по неговото осиновяване са доста иронични като се има предвид, че Джобс напуска Рийд Колидж в Орегон само шест месеца след приемането му там. Тогава осиновителите му също го изоставят и в продължение на 18 месеца младежът често спи при приятели, събира и връща бутилки за пари за храна. Въпреки това още тогава се знаело, че Стив е много умен. Затова през 1974 година най-големият производител на електронни игри тогава – Атари – го наема като дизайнер на някои от игрите им.

Така младежът успява да стъпи на краката си и когато е на 21 години Джобс основава Apple Computer с приятеля си от гимназията Стив Возняк през 1976 г. Работейки в гаража на родителите си, Джобс и Возняк, завинаги променят персоналната компютърна индустрия. Техните иновативни машини били по-малки, по-евтини и по-интуитивно достъпни от конкурентите си. До 1980 г. Apple Computer е публично търгувана компания със стойност над един милиард долара. Въпреки непрекъснатия успех, директорите на Apple постепенно изтласкват Джобс от компанията, която той е основал, вярвайки, че той я дърпа назад. Джобс обаче не се отказва и купува анимационна компания от създателя на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас през 1986 г. Неговата Pixar Animation Studios днес е позната на всеки, нали? Така Стив в крайна сметка става най-големият акционер на Дисни, когато Pixar се сля с Дисни през 2006 година.

В края на краищата Джобс се връща в Apple през 1997 г. Под негово ръководство Apple се превръща в технологична машина за създаване на популярни продукти като iMac, iPod, iPad и iPhone. Неговите иновации и приходи от тях правят компанията една от най-възхитителните и печеливши в историята на технологиите. Интересното тук е, че въпреки че е ръководител на една от най-мощните и влиятелни технологични компании в света, Джобс никога не е можел да програмира. Неговите умения са предимно в областта на маркетинга и дизайна. Независимо от това, Джобс е включен като изобретател или съизобретател на 346 патента в САЩ за широк спектър от технологии.

Стив Джобс умира на 5 октомври 2011 г., след дълга битка с рак на панкреаса. Според близките му, последните му думи са, че иска да използват неговото състояние – почти 7 милиарда долара – за създаване на медицински технологии, които да помагат за лекуването на неизлечими болести!

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град