Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли кое насекомо си строи гнездо от кал?

Знаете ли кое насекомо си строи гнездо от кал?

Аз детето | 2019-09-21

Знаете ли кое насекомо си строи гнездо от кал?

Представете си: наслаждавате се на лека разходка в красив пролетен ден. Вие и вашите съученици току-що сте решили да поседнете на свежата зелена трева. Поседнали сте под голямо дърво, което ви пази прекрасна шарена сянка и точно си мислите, че това е райското място, когато поглеждате нагоре. И какво да видите? Нещо, което много прилича на малък тунел от кал по почти цялото дърво. Заставате на върха на пръстите си, за да разгледате по-отблизо. Изведнъж нещо излиза от тунела. Първо виждате главата му, след това много тънко тяло, крила и накрая остро жило. Оооо, неее! Вие и вашите приятели бягате, точно когато дребното насекомо полита. Какво се е случило ли? Просто сте имали близка среща с оса. По-конкретно току-що видяхте кална оса или стършел.

Откъде мислите, че калните оси са получили името си? Точно така! Те са кръстени на това, че правят гнездата си от кал. Понякога тези гнезда могат да изглеждат като безформени купчини от кал. Често обаче те приличат на малки тунели събрани един до друго. Виждали ли сте някога кална оса? Обикновено са или тъмносини или черни. Много от тях имат жълти петна по корема. Крилата им могат да бъдат светли или тъмни. С дължина около два сантиметра, те имат много отличителна форма. Ще разберете, че една оса е кална, ако видите че тялото ѝ е тънко и почти право.

Всъщност само осите (женските насекоми) строят такива кални гнезда. Това се случва, когато са готови да снасят яйцата си, те събират кал и я оформят като тунел. Тогава понякога с помощта на мъжкия (стършел) събират храна за гнездото. А когато е пълно с достатъчно храна – женската го запечатва, докато е все още вътре. Когато ларвите се излюпват от яйцата си, те се хранят със запасите, най-често малки паяци. Паяците са вкусно и питателно лакомство за растящите ларви. Ларвите се развиват за около три седмици и след това стават какавиди. След това прекарват зимата в пашкули, преди да се появят като възрастни оси на следващата пролет.

Тези гнезда обаче не се строят където и да е и където „ги свари“. Обикновено насекомите избират места с друга защита или подслон. Затова има вероятност да намерите гнездо на тавана, на стената на балкона или на подобни места със стена. Какво трябва да направите ако видите кално гнездо? Най-добре е да спазвате дистанция. Калните оси обикновено не представляват заплаха за хората, но понякога по-опасни насекоми се подслоняват в гнездата им, след като те са ги напуснали. Представете си колко сигурни и удобни ги правят. Друг интересен факт е, че калните оси обичат да живеят сами, вместо в група. Така че, ако видите кална оса, летяща във въздуха, не навлизайте в нейното пространство. Оставете я на мира и тя ще направи същото за вас.

Прочетете и още интересни факти за други насекоми:
Удивителни факти за удивителните водни кончета
Защо насекомите жужат?
Насекомите и светлината – тяхната интересна история
Защо термитите ядат дърво – толкова ли е вкусно то?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град