Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли какво е тритон?

Знаете ли какво е тритон?

Аз детето | 2017-10-13

Знаете ли какво е тритон?

Какво е онова там? Точно там – крачи бодро и бързо като стрела по брега на потока! Леле, видяхте ли колко светкавично мина покрай дървото. Дали не е жаба? Може би е някакъв воден хамелеон? Някакъв друг вид гущер? Чакайте! Сетихме се – това е супер интересния и прекрасен тритон. Навярно всеки е виждал тритон. Напролет или в началото на лятото това земноводно, което има четири добре развити крака и дълга странично сплесната опашка, често се промъква между водните растения или стои неподвижно по тинестото дъно на някое блато. От време на време то плува на повърхността, изпуска един или два мехура, след това поема въздух и отново отплува към дъното на водоема. Ако дължината на животното е около 15-ина см, това е най-едрият наш вид — големият гребенест тритон. Това земноводно е разпространено из цялата страна, то се среща предимно в равнини, а в планините достига около 1400 метра надморска височина.

Тритоните са изключителни животинки. Те са като хибриди, които приличат на жаба и гущер едновременно. Точно като жабите имат гладка и влажна кожа и точно като гущерите дълги опашки. Понякога хората смятат, че тритоните са другото име на саламандрите. Това е почти вярно! Те са членове на семейството Salamandridae и все пак трябва да знаете, че тритоните и саламандрите са различни животни от едно и също семейство. Намерени във водите на Северна Америка, Европа и Азия тритоните растат на три различни етапа. Те започват живота си като водни ларви. Тогава обаче обитават главно сушата, защото тялото им още не е развито и не може да плува както трябва. След това, когато достигнат зряла възраст се преместват във водата с подобните си на гущери тела. Някои разновидности на възрастни тритони прекарват цялото си време във водата. Други видове живеят по-голямата част от времето на сушата и отиват във водата, само за да се хранят.

Тритоните могат да се похвалят и с някои специални свои възможности, които ги правят по-различни от всяко друго животно. Например могат да регенерират липсващи части от тялото си, включително крайниците си, очите, челюстите си, сърцето и гръбначния мозък! Други пък отделят токсини чрез кожата си. Този защитен механизъм им помага да се предпазят от хищници и естествените си врагове сред които са риби, лисици, змии и птици.

Тритоните често са много добри помощници на учените, макар и да не го знаят, защото чрез тях може да се разбере колко точно замърсена е околната среда. Благодарение на чувствителната им кожа тритоните са отлични биоиндикатори. Това е така, защото тези животинки поглъщат кислород и други необходими вещества през кожата си и ако околната среда е замърсена, това ще си проличи. Доста е уникално, нали?



Коментари
1 коментар

Катерина , 16 г.,

Публикувано на 24.05.2022

Донесоха ми едно малко Тритон че но незнам дали е Тритон То е черно от горе и има оранжеви петна на коремчето И АКО е Тритон моля кажете ми с какво се храни

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град