спорт

Начало | спорт | Знаете ли какво е конкур-ипик?

Знаете ли какво е конкур-ипик?

Аз детето | 2017-10-18

Знаете ли какво е конкур-ипик?

Някога гледали ли сте конно състезание с препятствия? Конете в него изглеждат така величествени и красиви, сякаш че имат суперсили. Може пък дори да учите езда и да сте били върху гърба на коня и да сте прескачали заедно летвичките и другите препятствия. Тогава със сигурност вече знаете защо състезания като „Бягащите рози“ и „Най-бързото двеминутно състезание“ са американски и въпреки това са популярни в цял свят. Милиони хора всяка година се събират на тях и то дошли от близо и далеч. Всички тези хора твърдят, че на света не съществува по-вълнуващ, величествен и непредвидим спорт и състезание от конното надбягване с препятствия.

Известен още като конкур-ипик този спорт е популярен далеч не от близкото минало. Например по времето на олимпийските игри през 1900 година също е имало подобни състезания, макар и малко по-различни от сегашните. Въпреки че след това много от спортните професионалисти и съдии сметнали, че това е по-скоро зрелище отколкото спорт, хората толкова го харесали, че след няколко години отсъствие, по-модерният конкур-ипик се завръща отново на Олимпиадата през 1912 година и от тогава до сега винаги е част от нея.

Корените на скачането с препятствия с коне обаче са много по-отдавна. Всъщност трябва да се върнем толкова далече, че да видим как ловците преследват лисици в английските провинции и обикалят със своите коне километри и километри в гори и поля. Тогава те са могли да обикалят цял ден със своите коне в природната шир, за да хванат плячката си. Това обаче се променя през 18-ти век, когато парламентът приема редица нови закони за закрила. Тези закони превръщат общите земи в частна собственост и изискват новосъздадените територии да бъдат оградени. Сами се досещате, че така ловът на лисици станал далеч по-труден. За да се преследват е трябвало оградите да бъдат прескачани бързо и лесно. Ето така ловците започнали да тренират своите коне да прескачат оградите, за да не изгубят плячката си. С течение на времето обаче това се превърнало и в просто забавление несвързано с лова изобщо.

Днес конните състезания с препятствия включват различни по големина и височина препятствия, които конят трябва да прескочи за определено време. Целта на всеки ездач и неговия партньор е възможно най-бързо да прескочат всичко без да се ударят в него или пък да се откажат. Състезанията тестват не само физическата подготовка на коня, но и точността на партньорството и доверието между животното и ездача му. В съвременните състезания участват коне и понита от всякакви размери и породи, както и от всяко ниво – начинаещи и професионалисти. Въпреки това конете, които се избират за участия трябва да са подвижни, гъвкави и спокойни.

Има различни категории конкур-ипик: на време, баражен, щафета, ловно скачане и др. При отделните категории конкур-ипик състезателите се класират по различен начин. При конкур-ипик на време, ако двама или повече състезатели минат паркура без грешки или с равно число грешки, класирането се извършва по време. При баражния конкур-ипик при аналогичен случай – без грешки или равен брой грешки на двама или повече състезатели – се провежда бараж, като състезателите скачат отново част от препятствията, които се повдигат с по 10 см. Конкур-ипикът (прескачане на препятствия) е най-динамичната, най-интересна и най-масова дисциплина на конния спорт. В тази дисциплина много добре се представят източнобългарските и плевенските коне.

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град