Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво е диабет?

Знаете ли какво е диабет?

Аз детето | 2022-11-15

Знаете ли какво е диабет?

Няма как да не сте чували думата „диабет“! Силно се надяваме обаче да не познавате никого, който има такова заболяване. Просто защото не е хубаво да си болен от каквото и да било. Дори една обикновена настинка, която знаеш, че ще мине за една седмица е ужасна, а какво остава за нещо такова. Въпреки това в света няма само хубави неща и милиони деца и възрастни живеят с диагнозата диабет. Някои хора се раждат с него, докато други могат да развият диабет, когато са по-възрастни. Но не можете да хванете диабет както грипа. Някои видове диабет дори могат да бъдат предотвратени. Така че е хубаво да научите малко повече за тази болест.

Основният източник на енергията за тялото ви е захарта, наречена глюкоза, която получавате от храните, които ядете. Диабетът е заболяване, което засяга начина по който тялото ви обработва глюкозата, от която се нуждае. Обикновено храносмилателната система обработва храната, която ядете и след няколко сложни процеса глюкозата се озовава в кръвта. Един от органите ви, наречен панкреас, произвежда важен хормон, наречен инсулин. Инсулинът помага глюкозата да се движи от кръвта в клетките на тялото, където се използва за енергия.

При диабет обаче тази обработка на глюкозата се нарушава, при това по няколко различни начина. При диабет тип 1 организмът не може да произвежда инсулин. При диабет тип 2, инсулинът на организма не работи така, както трябва. И при двата вида диабет глюкозата не може да попадне в клетките на тялото, както би трябвало. Това води до твърде високи или твърде ниски нива на захар в кръвта. Когато нивото на кръвната захар е прекалено високо или прекалено ниско, може да се почувствате уморени и замаяни или да ви е много лошо. Затова хората с диабет трябва да проследяват внимателно нивата на кръвната си захар много пъти всеки ден.

Диабет тип 1 не може да бъде предотвратен. Лекарите не могат да предскажат кой ще го получи и кой няма. Докато учените вярват, че гените на даден човек, които са предавани от родителите, имат нещо общо с диабет тип 1, те вярват също, че друго събитие, като вирусна инфекция също може да предизвика диабет тип 1. При него клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, се разрушават. В резултат на това, лечението изисква да се вземат ежедневни дози инсулин.

Диабетът тип 2 е различен. Панкреасът все още създава инсулин, но тялото не го използва правилно. Лекарите вярват, че един от основните фактори за получаване на диабет тип 2 е наднорменото тегло. То затруднява тялото по много начини, включително и в използването на инсулин. За щастие, диабет тип 2 често може да бъде предотвратен чрез правилно хранене, спорт и поддържане на нормално тегло. Освен това някои хора с диабет тип 2 са в състояние да спрат да приемат инсулин, ако поддържат здравословно тегло.

Снимка: pexels.com



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова , 13 г.,

Публикувано на 12.05.2018

Много поучителна статия. Благодаря ви от сърце, че ни обеснихте какво е диабет.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град