забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли, че можете да броите и с букви?

Знаете ли, че можете да броите и с букви?

Аз детето | 2021-04-15

Знаете ли, че можете да броите и с букви?

Числа – те са навсякъде около нас. Можете ли да си представите да се опитвате да преживеете деня си без числа? Как бихте знаели колко е часът? Как ще узнае вашият учител, дали всички присъстват в час, как ще знаете колко струват бананите или палачинката с шоколад и дали имате достатъчно джобни, че да си ги купите? Когато за пръв път се научите да казвате времето, едно от нещата, които могат да бъдат объркващи обаче е стенен часовник, който има букви вместо числа върху него. Защо е така и какъв е този странен часовник, да не би той да показва нещо друго, например как се движат планетите?

Буквите на тези часовници всъщност са числа! Е, ... нещо такова. Ние ги наричаме римски цифри. Понякога се случва вместо да използваме познатите ни цифри (1, 2, 3 и т. н.), които се наричат арабски цифри, да вземем назаем цифровата система на древните римляни, която използва букви от азбуката. Ето това е основният набор от римски цифри и коя на колко е равна. Когато се комбинират се използват за означаването на много различни суми!

  • I = 1
  • V = 5
  • X = 10
  • L = 50
  • C = 100
  • D = 500
  • M = 1000

Правилата за римските цифри са малко по-различни от правилата за арабски цифри. Например, римските цифри нямат стойност на място като арабските цифри. Ако поставите „1“ след „5“ с арабски цифри, имате 51. Но за да използвате римски цифри, за да напишете числото 51 трябва да направите нещо съвсем различно. 51 няма да е IV. Вместо това, числото се пише ето така: LI (L = 50 + I = 1). Малко е сложно, нали? Но ако запомните тези основни правила ще пишете с римски цифри без проблем.

  • Всеки символ, намиращ се от дясно на друг символ с по-голяма стойност се прибавя към тази стойност. Например, XI – едно се прибавя към десет.
  • Всеки символ, намиращ се от ляво на друг символ с по-голяма стойност се изважда от тази стойност. Например, IX – едно се изважда от десет.
  • При римските цифри първо се изписват хилядните, после стотиците, след това десетиците и накрая единиците. Символите са групирани в низходящ ред по стойност, с изключение на тези, за които се прилага предното правило.
  • Символ, представляващ стойност 10x не може да се поставя пред символ по-голям от 10x+1. Така например, M може да бъде предшестван единствено от C, но не от I и X, защото М=103, С=102, Х=101, I=100.

При използване на посочените по-горе символи и правила, системата на Римските цифри позволява да се изписват всички числа от 1 до 3999. При стойности по-големи от тези се използвали различни техники, като прибавяне на хоризонтални черти над буквите или използване на комбинации от специални символи. Въпреки че е съществувало понятие близко до значението на 0, за числото 0 не съществува римска цифра. Липсата на такова число не позволило развитието на позиционна числова система с римските цифри, което довело до постепенното им заместване с арабски цифри.

Днес римските цифри се използват за отбелязване на вековете (например XVII век), при имена на владетели (например Симеон II, Луи XIV), при циферблатите на някои часовници, при номериране на спортни състезания (напр XXVIII летни олимпийски игри, VI национална школа по информатика).

Снимка: pexels.com

Числата са по-интересни отколкото подозирате, просто вижте това:
Има ли разлика между число и цифра?
Да рисуваме лесно и красиво с числа
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град