Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо хълцаме?

Защо хълцаме?

Аз детето | 2018-07-11

Защо хълцаме?

Всеки от нас многократно в живота си се е сблъсквал с това досадно нещо, наречено хълцане! Понякога минава за минутка, а друг път ти изглежда, че издаваш този смешен звук за вече стотен път и това няма никакво намерение да спре. За други може и да е смешно, но за теб е досадно и не те оставя дори да кажеш, че не е смешно! Тогава се чудиш това нещо дали ще спре някога и въобще защо природата ни е дала такава способност, която не служи за нищо! И защо въобще се случва това, как?

Когато става въпрос за хълцане, диафрагмата е виновникът – тя го предизвиква. Диафрагмата е куполообразен мускул в дъното на гърдите. Този мускул е много важен, защото помага в една от най-необходимите дейности на организма, а именно дишането. Докато вдишвате диафрагмата се отдръпва и така помага на тялото да поеме необходимата му доза въздух за едно вдишване, който да отиде в белите дробове. Когато пък издишате диафрагмата се разширява и помага въздухът да бъде изтласкан навън и така да издишате. Този мускул работи още от самото ви раждане и никога не спира с тези си действия, точно както сърцето винаги бие и изпомпва кръв. Вашата диафрагма работи усилено денем и нощем, и по-голямата част от времето тя остава незабелязана – поне докато не започнем да хълцаме.

В повечето случаи диафрагмата си работи идеално, но се случва да бъде раздразнена. Когато диафрагменият нерв се раздразни, диафрагмата може да започне да се свива и отпуска рязко. Когато въздухът навлезе внезапно в белите дробове, тялото не е подготвено за него и той преминава през гласните струни и се чува добре познатият характерен звук. Този процес се повтаря, докато диафрагменият нерв не се отпусне. В повечето случаи това състояние продължава няколко минутки, но в редки случаи може да продължи дни.

След като разбрахте как се получава хълцането, можете ли да се сетите и за най-честите неща, които причиняват това внезапно нахлуване на въздух? Помислете! Едни от основните причини са бързото ядене или пък поемането на твърде много храна наведнъж, която оказва натиск върху стомашните мускули. Силните подправки, газираните напитки също могат да раздразнят диафрагмения нерв. Твърде многото смях и дори прозяването също са част от най-често срещаните причини за това досадно действие на тялото! Хълцането може да бъде и страничен ефект на някои лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Обикновено нервът и мускулът се успокояват за няколко минути и всичко преминава. В редки случаи обаче хълцането може да продължи няколко дни, седмици или години! Един американец на име Чарлз Озбърн е хълцал от 1920 до 1992 г. Това му е спечелило място в Книгата на световните рекорди на Гинес, макар че не сме сигурни колко се гордее с този факт. Друг странен случай на хълцане възниква, когато човек на име Кристофър Сандърс е хълцал почти три години. В крайна сметка лекарите открили, че Кристофър има тумор в частта на мозъка си, която е отговорна за мускулната активност. След премахването на тумора, хълцането на Кристофър изчезнало.

И сега основният въпрос: когато хълцате, какво можете да направите, за да спрете?Истината е следната: няма определен начин да се спре хълцането. За щастие има много предложения за това как да опитате. Ето няколко неща, които можете да пробвате следващия път, когато ви се случи това:

  • Задръжте дъха си за няколко секунди.
  • Сложете захар под езика си.
  • Помолете някого да ви уплаши, да ви стресне.
  • Пийнете малко студена вода.

Знаехте ли, че прозявката далеч не означава, че нещо ни е скучно! Какво е точно тогава пък тя, можете да прочетете тук!



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 12.07.2018

Много интересна статия! Незнаех защо хълцам, но благодарение на вас вече знам.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град