новини детски

Начало | новини детски | Започна подаването на документи за кандидатстване след 7-ми клас

Започна подаването на документи за кандидатстване след 7-ми клас

Аз детето | 2018-06-20

Започна подаването на документи за кандидатстване след 7-ми клас

От днес започна подаването на заявления за кандидатстване след VII клас в профилираните и професионалните гимназии в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН). Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител в училищата-гнезда, определени от началниците на регионалните управления на образованието (РУО). Списъците на училищата за всяка област са достъпни на интернет страниците на РУО. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично.

В онлайн заявлението се вписват данните на ученика, предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню, както беше в демо версията на електронната система. В него са включени училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените им паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им, за да не се допускат грешки. Родителите и учениците могат да подават документи за училища в повече от една област в страната, като за всяка област пуснат отделно заявление. Препоръчително е да се попълнят поне 20, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в съответното Регионално управление на образованието.

Ако ученикът предпочита професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон „прикачване на медицинско (PDF). Оригиналът се представя при записването. За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутонът „Потвърди“. След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град