важните неща

Начало | важните неща | Винаги проверявайте това, което сте написали!

Винаги проверявайте това, което сте написали!

Аз детето | 2018-12-05

Винаги проверявайте това, което сте написали!

Казвали ли са ви това? На нас много често – особено в училище. Толкова бързахме да напишем съчинението, преразказа си или пък просто писменото разказване на урока и всичко да приключи. Да си кажем: „Е, написах каквото написах, край, свърши се!“. И точно тръгваме да предадем контролното си и преподавателят ни казва да се върнем и да си го проверим. Ама защо? Не искаме повече да мислим за това контролно! Но накрая след няколко пъти разбрахме. Видяхме, че ако го бяхме прочели отново и бяхме отделили само още пет минути, можехме да получим много по-добра оценка, ако просто бяхме прочели написаното и бяхме поправили някои грешки, които сме направили не от незнание, а от бързане. Така че сега ви казваме от личен опит – винаги проверявайте това, което сте написали. Все още не сте убедени?

Тогава си представете, че пишете писмо или имейл на приятел и вътре в него има най-гениалните мисли и красиви думи. Мислите си, че приятелят ви ще е доволен и ще ви се възхищава колко сте умни! Това обаче не става точно така, защото след прочитането получателят ви казва, че сте имали и малко грешки. Това убива както неговото удоволствие от четенето, така и вашето от изпращането и от цялата тази работа с писмото! Разбира се може и никой да не забележи грешката ви, но за умен и грамотен човек винаги е удоволствие да чете съобщения без грешки. Тогава изглежда, че комуникирате с достоен събеседник, който оценява вашите думи и като цяло се разбирате по-добре. Защото съгласете се, че изреченията „Хайде да ядем приятели!“ и „Хайде да ядем, приятели!“ – нямат един и същ смисъл. Виждате ли, че дори и една запетайка може да е от голямо значение. Ние сме убедени, че знаете къде се слагат запетайките и другите препинателни знаци, но просто в бързането ги забравяте, а както виждате те са важни!

Грамотността, приятели, е много важна, дори и сега да мислите различно. Грамотно написаните и проверени текстове предизвикват дори естетическо удоволствие. Ето защо всеки път когато пишете нещо, непременно го проверявайте за грешки. Не се страхувайте дори да помолите някой друг да го провери. Или пък използвайте програма за проверка, която лесно ще намерите в интернет. Не забравяйте, че безупречното познаване на българския език ви позволява не само да изглеждате умни, но и да показвате уважение към хората около вас. Трудно е да се възприемат „тромави“ фрази, неудобно е да се четат изречения с куп граматически, правописни и пунктуационни грешки. Така че оценявайте онези, за които пишете. И ако трябва да предадете текста за проверка на учителя, отново го прочетете още веднъж, така че той да не бъде разочарован от вас и за да може една запетайка да не ви коства хубавата оценка след като иначе сте показали безупречни знания!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град