За родители

Начало | За родители | В софийските ясли вече ще може да има до 23 деца в група

В софийските ясли вече ще може да има до 23 деца в група

Аз детето | 2019-01-15

В софийските ясли вече ще може да има до 23 деца в група

Детските градини в София ще могат да приемат до 23 деца в една яслена група. Според сегашната нормативна уредба в групите трябва да има до 18 деца, като се позволява бройката да бъде завишена с още 2 деца. Предложението за допълнителното увеличаване на местата с още 3 – до 23, е на зам.-кмета на столицата д-р Тодор Чобанов и беше одобрено с мнозинство в образователната комисия в Столичния общински съвет. Докладът му е в синхрон с промените в наредбата на образователното министерство за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. В нея се посочва, че максималният брой на децата в яслените групи може да бъде завишен в случаите, когато броят на децата, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12.

От промените в наредбата става ясно, че увеличаването на бройката може да стигне до 23 деца в група. По думите на Чобанов тези условия са налице в Столичната община. Зам.-кметът заяви, че в момента за ясла чакат 5500 деца, а с увеличаване на бройката в групите, ще бъде намерено място за 700 хлапета.

На Столичната община предстои да промени и наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училищата. Предвижда се да се дават по две точки вместо по една за работещ родител или студент, както и постоянен или настоящ адрес в административния район на желаната детска градина за класиране в София. Предвижда се и намаляване на броя на децата с хронични заболявания в една група от сегашните 5 до 3. Същите промени са заложени и при приема на хлапета в столичните самостоятелни ясли. Свободните места в детските градини и яслите в столицата ще бъдат обявени на 18 март, а първото класиране е на 10 май.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град