интересно

Начало | интересно | В сладката страна на сладоледа

В сладката страна на сладоледа

Аз детето | 2018-05-23

В сладката страна на сладоледа

Сладоледът – любимото на много малки и много големи лакомство. Толкова познат и непознат. Не мислете, че след като всяка година ядете по хиляда сладоледа, някои купени от родителите ви, а други купени въпреки тях, знаете всичко за това любимо лятно лакомство. То има далеч по-богат и интересен живот, отколкото можете да предположите. Може и да сте яли всякакви вкусове от замразената наслада, но ако не сте пробвали сладолед с чесън – то не знаете нищо. Обзалагаме се, че също така не знаете, че има сладолед с вкус на портокал и истински люспи злато. Една топка от него струва хиляда долара и не сме сигурни, че е много вкусен, но със сигурност ще стои като добра снимка в социалните мрежи. Нима сте изненадани! Тогава ви казваме добре дошли в сладката земя на сладоледа пълна с още интересни факти за него, които, не се съмняваме, искате да научите!

Из историята: от снежна плодова смес до изискано лакомство

Знаете ли, че първият сладолед изобщо не е приличал на този който си хапваме сега? Вместо сметана, захар и други подобни съставки, той бил приготвян от сняг и плодово пюре! Снегът обаче невинаги се намирал навсякъде. Така например Александър Македонски често пращал цяла армия, която да му донесе сняг, за да си приготви от любимия си сладолед. Сладоледът на клечка пък бил измислен съвсем случайно: от 11-годишния Франк Есперсън, който в студен ден забравил навън своята лимонада с бъркалка вътре. Не знаем защо Франк е пил лимонада в студен ден, но му благодарим. Обожаваме сладоледа на клечка!

Така вкусно и полезно

Във вкуса и аромата на сладоледа, вероятно никой не се съмнява. Но знаете ли, че сладоледът е полезен? Той може не само да ви развесели, но също така действа добре на стомаха и увеличава имунитета! Разбира се ако не се прекалява! Сладоледът е източник на хранителни вещества. Съдържа витамини:

  • A – полезен за имунитета;
  • B1 и B2 са необходими за стомаха и нервната система;
  • E – за здравето на косата и кожата;
  • D – е активен участник в метаболизма (обмяната на веществата).

Съставът на сладоледа също включва калций, протеин и фосфор. С помощта на тези вещества, костите ни остават силни, а бъбреците и нервната система работят по-добре. Освен това сладоледът, който съдържа мляко е питателен и може да възстанови енергията. Плодовият пък е още по-полезен, защото е направен от плодови пюрета, които знаете са направени от плодове, които са толкова полезни.

Започнете деня си... със сладолед?

Това е правило за японците, които винаги преди закуска хапват няколко лъжички сладолед. Според тях той помага за събуждане и разсънване, дори и повече от кафето, с което възрастните често се наливат по много. Японците смятат, че малко сладолед след ставане стимулира мозъка и увеличава ефективната му работа.

Мелба със сьомга или най-странните видове сладолед в света

Хората харесват различни вкусове на сладолед. Преди да започнете да се облизвате обаче помнете: сега няма да говорим за шоколад, сметана, двоен лешник или дори дъвка. Видовете сладолед могат да бъдат и много по-необичайни и дори шокиращи. Интересно ли ви е? Тогава смело напред с преглед на най-необичайните вкусове!

  • Сладолед с чесън – традиционен десерт, който е много популярен на фестивала „Чесън“ в Санта Круз. Не разбираме защо, но тези хора там са влюбени в чесъна!
  • Сладолед с аромат на пушена сьомга – в едно кафене в Ню Йорк обичат експериментите с нови вкусове: например царевица или с вкус на картофен чипс. Менюто с необичайни вкусове се допълва от сладолед с вкус на пушена сьомга и сирене.
  • Сладолед „Риба и пържени картофи“ – австралийското кафене „Fish Market Kailis“ решило да задоволи всички любители на рибата и пържените картофи и сладолед наведнъж!
  • Аутак е национално ястие в Аляска. Този сладолед е направен от захар, плодове, масло и месо.
  • Златна вкуснотиика – представете си: невероятно вкусен сладолед, най-екзотичните плодове, ванилия от Мадагаскар и всичко е покрито с люспи злато. Можете да опитате този сладолед в един от ресторантите в Ню Йорк. Но една порция струва 1000 долара.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град