Растения и животни

Начало | Растения и животни | Чували ли сте някога за обикновения торбест бандикут?

Чували ли сте някога за обикновения торбест бандикут?

Аз детето | 2019-02-19

Чували ли сте някога за обикновения торбест бандикут?

Какво е най-смешното име на животно, което някога сте чували? Носорог? Хипопотам? Лемур? Бавно лори? Всички са смешни, но смятаме, че има животно с още по-смешно име. За какво говорим? Бандикутът, разбира се! Бандикутите може да изглеждат като малки до средно големи гризачи, но всъщност са от семейство торбести. Знаете ли кои други животни са от това семейство? Кенгурата! Можете ли да си представите, че това животинче на снимката е „братовчед“ на кенгуруто? И то при положение, че тези животинчета могат да тежат от 140 г до 2 кг.

Те живеят в цяла Австралия, особено в крайбрежните райони на австралийския щат Нов Южен Уелс. Те могат да се адаптират, за да живеят в няколко различни типа местообитания, включително дъждовни гори и прерии. Те обикновено изграждат гнезда в плитки дупки и ги постилат с листа. И всъщност има 20 различни вида голямо билби! Да, понякога се наричат и така, което е още по-смешно, не мислите ли?

Бандикутите имат къса козина, която може да бъде в един от няколко различни цвята, включително кафяво, жълто, черно, оранжево или сиво. Те също имат няколко характеристики, които ги отличават от други торбести. Имат много остри резци, а вторият и третият им пръст са залепени един за друг. Когато се движат скачат на по-големите си задни крака като кенгуру. Сега вече май приличат малко на тях! Голямото билби е предимно нощно животно със слабо развито зрение за сметка на доброто му обоняние и слух. Храни се с ларви и възрастни насекоми. В менюто му влизат и малки бозайници като мишки. Когато са застрашени, животинчетата могат да хапят подобно на котка, но към хората не проявяват агресивност. Животните спят в много интересна поза на задните си крайници с глава свита между предните лапички.

Още в древността аборигените са ценели качеството на кожата от това животно. Чернобялата опашка пък е била ценно украшение. Поради тази причина вероятно ареалът на разпространение е бил ограничен още преди европейската колонизация на континента. За последните сто години обаче ареалът му значително е намален, заради привнесените европейски видове. От една страна това са хищните лисица и домашна котка, а от друга — залаганите капани за борба със зайците. Кожите от голямото билби дълго са били предмет на търговия по пазарите в Аделаида. Днес това животно се среща изключително рядко в ненаселените полупустинни райони на Западна Австралия.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град