Лаборатория

Начало | Лаборатория | С помощта на химията накарайте мидена черупка да изчезне като с магия

С помощта на химията накарайте мидена черупка да изчезне като с магия

Мирела Любенова | 2018-07-13

С помощта на химията накарайте мидена черупка да изчезне като с магия

Може и да сме ви го казвали, а може и да не сме. Във всеки случай ще ви го кажем пак: не ви трябват никакви магически пръчки, нито пък специално училище, нито магически способности или пък да се ровите в семейната история, за да откриете дали имате капка вълшебна кръв от някой пра-пра-пра-пра-прадядо. Единственото от което имате нужда, за да вършите вълшебства е силата на науката. Тя е най-невероятното и магическо нещо, което съществува в света! При това лесно можем да ви го докажем. Искате ли да накарате мидена черупка просто да изчезне, ей така да се изпари в нищото. Тогава не ви остава друго, освен да прочетете и да се захванете за работа! Вярно, черупката няма да изчезне за секунди, но пък това прави ефекта още по-интересен и невероятен и вярвате или не, – за този експеримент ще ви трябват само оцет (най-добре ябълков, за да виждате какво се случва), буркан и мидичка! Нищо повече!

Готови ли сте за малко вълшебство? Тогава напълнете прозрачен буркан или чаша с ябълков оцет! До половината ще е достатъчно, а след това поставете вътре и мидена черупка. За пълното изчезване на мидичката ще е необходим един ден, но можете периодично да наблюдавате как тя се стопява все повече и повече и просто пуф: изчезва! Всъщност реакцията ще видите още в самото начало, защото около мидичката ще се образуват много мехурчета. И колкото и да е трудно да повярваш, това не са вълшебни мехурчета, а чиста химия.

Както знаете мидените черупки са били дом на някоя мида – едно лигаво животно, което понякога хапваме. Колкото и да е странно, те са същите като черупките на охлювите и костенурките или поне са изградени от едно и също основно вещество наречено калциев карбонат. Калциевият карбонат е химично съединение с формула CaCO3. Среща се в големи количества по целия свят под формата на скали и е градивно вещество за черупките на различни водни животни, на охлювите и на яйцата. При температура 900-1000 градуса Целзий, калциевият карбонат се разлага до въглероден диоксид и калциев оксид. Разтваря се обаче и в оцетна киселина. Точно това, което направихте вие! Мидичката изчезва, просто защото напълно се разтваря в оцета благодарение на химическа реакция, която обаче прилича на истинско вълшебство. Опитайте и ще се убедите сами!

Вижте още няколко интересни химически експеримента:
С помощта на химията: направете си подскачащо топче съвсем сами
Да си „отгледаш“ кристал от камък



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град