История

Начало | История | Рим не е построен за един ден... Наистина ли?

Рим не е построен за един ден... Наистина ли?

Мирела Любенова | 2018-01-11

Рим не е построен за един ден... Наистина ли?

Когато се прибирате вкъщи от училище или от тренировка по някакъв спорт, гладни ли сте? Ароматът на любимото ви ястие, излизащ от кухнята, може да накара корема ви да къркори и устата ви да се пълни със слюнка. Тогава осъзнавате, че искате да ядете точно сега! Но вашите родители ви казват, че трябва да почакате, защото яденето още не е готово! Ако сте много гладни, може да се изкушите да извикате: „Бързо, гладен съм!“. Разбира се, родителите ви биха могли да отговорят с нещо наистина странно, което звучи като: „Рим не е бил построен за един ден!“. Чували ли сте някога някой възрастен приятел или член на семейството да използва тази фраза преди? Знаете ли какво точно е това? Какво общо има Рим с приготвянето на вечерята и празния ви корем?

Фразата „Рим не е построен за един ден“ се използва отдавна. Учените смятат, че за първи път е изречена на френски език от духовник през 12 век. Значението ѝ е ясно: не можете да бързате ако искате нещо да стане великолепно. Най-хубавите неща в живота се случват бавно и си заслужават чакането, а великите творби – било то архитектура, изкуство или просто вкусна вечеря – отнемат време. Но ако все още се питате какво общо има Рим и кое му е толкова величественото – пригответе се да се шашнете и да разберете.

Историците ще ви кажат, че има много чудесни неща в древния Рим. Всъщност, древната римска империя е продължила почти хилядолетие и е обхващала по-голямата част от Европа и голяма част от западна Азия, както и северната част на Африка. Да не говорим, че неговото наследство все още може да се види днес по целия свят. Една империя, каквато е Римската, със сигурност не е била построена за един ден. Хората са живели в района, известен като Рим, поне 6000 години. Легендата казва, че Ромул и Рем, близнаците на Марс, богът на войната, основават града по бреговете на река Тибър. След като убива брат си, Ромул кръщава новосъздадения град на себе си и става първият цар на Рим. От този момент нататък градът се превръща в цяла могъща и величествена империя, чието наследство съществува и до днес.

След години като монархия Рим става република или правителство на народа. Много правителства по света, включително и нашето, са моделирани по Римската република и нейните основни компоненти, включително баланс на властта, представително правителство и правомощия за вето. Правната система на Рим също оказва влияние върху правните системи по света. Основните идеи, като например частна собственост, договори, завещания, граждански права и съдебно дело, са започнали своето съществуване от законите на Римската империя.

Може би едно от най-трайните наследства на древния Рим обаче е броят на съвременните езици, говорени от милиони по целия свят. Езикът на римляните, латински, се е разпространил в по-голямата част от света по време на Римската империя. Езиците, които са еволюирали от латински, известни като романски езици, включват италиански, испански, френски и португалски, а също и румънски. Тези езици се говорят от повече от 800 милиона души днес.

Римската империя създава и трайни наследства в областта на архитектурата, инженерството, строителството и науката. От сградите, които строим до пътищата, по които се движим, много от нашите съвременни инженерни и научни постижения всъщност имат корени в древния Рим. Древните римляни дори могат да претендират, че са повлияли на нашата азбука, нашия календар и разпространението на най-голямата в света религия, християнството. Въпреки че не е бил построен за един ден, Рим е имал трайно влияние върху много аспекти на ежедневието ни дори в съвременната епоха.

Така че следващия път, когато бързате да извадите храната от фурната, да напишете съчинението си по литература или да направите нещо друго помнете, че „Рим не е бил построен за един ден“ и затова е толкова велик!

Снимки: Pixabay

Вижте и още няколко интересни неща за тази невероятна империя:
На почивка в Рим
Десет от най-забележителните факти за Колизеума
Един обикновен ден на едно обикновено древноримско семейство



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град