важните неща

Начало | важните неща | Раниците – няколко полезни съвета, които ще ви помогнат те да си останат само полезни

Раниците – няколко полезни съвета, които ще ви помогнат те да си останат само полезни

Аз детето | 2018-09-11

Раниците – няколко полезни съвета, които ще ви помогнат те да си останат само полезни

Купихте ли си вече раница за училище? Ох, чудесно – значи все още не сме закъснели. Но дори и да сте, прочетете това, което имаме да ви кажем – пак ще ви е от полза. Знаете много добре, че раниците са един от основните аксесоари за училище. При това вече и не само за училище. Много са модерни и дори възрастните ги носят на работа, а защо не. Доста са и удобни – разбира се ако избереш правилната раница. Може и да ви се струва странно, но често особено децата ако не носят правилната раница и по подходящ начин могат да страдат от много проблеми с кръста, гърба и раменете в бъдеще. За да избегнете това, точно преди първия учебен ден, докато все още имате време за покупки ви предлагаме с няколко лесни съвета да изберете най-подходящата раница за вас, както и ще ви кажем как точно да я носите, за да бъде растящото ви тяло щастливо и доволно.

Първото и най-важно нещо, което трябва да спазвате е раницата ви да не бъде прекалено тежка. Знаем, че това понякога е доста трудно, особено когато се изисква да носите много неща за училище, но все пак... Ако случайно имате шкафчета в училище използвайте ги по-често.

  • Не прекалявайте и не си носете прекалено много химикалки или моливи. Да, може и да е странно, но в един момент те също натежават.
  • Не носете прекалено много излишни неща като телефони, игри, играчки и всякакви подобни.
  • Съкратете максимално възможно това, което ще сложите в раницата си.
  • Когато раницата на ученика е пълна, тя не трябва да надвишава 10-12% от теглото на детето. В противен случай се претоварва гръбначният стълб и може да се получи изкривяване. Ако все пак имате да носите прекалено много учебници и тетрадки, които надвишават това тегло, тогава е добре да помислите за раница на колелца.

Купете си раница с по-широки презрамки. Колкото по-широки, толкова по-хубаво. Така не само ще носите по-лесно багажа си, но и ще е по-добре за гърба и раменете. Нека презрамките са и две. Особено за тези от вас, които ще са от първи до шести клас. Моделите с презрамка през едното рамо не разпределят равномерно тежестта и в ранна възраст могат да причинят изкривяване, затова са по-подходящи за тийнейджъри.

Гърбът също е важен – затова винаги търсете раница с твърд гръб. А ако раницата има и колан за закопчаване отпред, той задължително трябва да се ползва, защото спомага за балансирането на теглото и правилната стойка.

Помислете и за вътрешната част и особено за джобовете и отделенията. Колкото повече са те, толкова по-добре ще бъде, защото така най-лесно ще балансирате теглото на раницата. Разпределяйте по-тежките предмети в най-задния джоб откъм гърба ви, а най-леките най-отпред.

А как да носите раницата, когато вече я имате също е от важно значение...

Използвайте и двете презрамки, за да разпределите равномерно теглото. Носенето на раницата само на едно рамо, колкото и да е готино, може да ви накара да се изкривите на една страна след време, което хич няма да е хубаво. Затегнете каишките и имайте предвид, че не трябва да са твърде отпуснати, защото това пък може да доведе до проблеми с кръста.

Когато носите раница стойте изправени. Ако случайно тя ви кара да се накланяте на някоя страна, то проверете първо това, което ви казахме преди малко, както и дали правилно сте поставили нещата вътре.

Снимка: pexels.com

Още полезни училищни съвети можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град