България

Начало | България | По-близо до звездите в планетариума във Варна

По-близо до звездите в планетариума във Варна

Аз детето | 2018-10-11

По-близо до звездите в планетариума във Варна

Америка може да си има НАСА, а светът Международната космическа станция, но пък и ние не сме чак толкова далеч от необятния Космос, красивите звезди и невероятните планети. Вярно, може би няма скоро да изпратим човек на Марс или дори на Луната, но пък това не пречи да знаем много за Вселената и дори да можем да я видим. Добре де, не ние сме тези, които могат да ви я покажат наистина. Тук говорим за нещо съвсем различно, не просто снимки и интересни факти, а наистина да видите Вселената. Чудите се къде е това място освен ракета? Много просто – астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна.

Мястото е чудесно и е старо почти колкото НАСА. Историята започва още през 1960 г., когато група ентусиасти създават клуб по астронавтика и астрономия. Там започват да се организират и първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм в цяла България. Всички толкова харесват клуба, че през 1968 г. тържествено е открит първия в България астрономически комплекс състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. В началото обсерваторията е оборудвана с няколко малки телескопа и два въртящи се купола на последния етаж. След още по-голям интерес обаче се създава и т. нар. Звездна зала в която чрез специално устройство се проектират 5 500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10,5 метра. С помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда километра по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите.

Към обсерваторията е организиран младежки астрономически клуб „Канопус“. В него членуват астрономи любители и участниците в курсовете за подготовка на астрономи любители. През учебната година и през ваканциите за членовете на клуба се организират наблюдателни експедиции в обсерваторията в Аврен, в Националната обсерватория „Рожен“ и Лятната школа в Белите брези. Резултатите от работата на членовете на клуба се докладват на ежегодната Национална младежка астрономическа конференция. От тогава до сега обсерваторията и планетариумът непрекъснато се развиват и предлагат на любителите на Космоса и на децата, които искат да станат астрономи или дори космонавти най-различни и интересни занимания. От 1973 година Варненската обсерватория организира ежегодно Национална младежка астрономическа конференция, в която участват ученици и студенти. На тези конференции изнасят доклади и специалисти от Института по астрономия и Софийския Университет. От 1992 година в конференцията вземат участие астрономи любители и студенти от други страни. През 2004 година се проведе ХХХ Астрономическа конференция.

Така например по време на посещенията си там можете да видите нощното небе на различни географски ширини – от екватора до северния полюс на Земята, видимото денонощно движение на звездите, небесни координати, положението на Слънцето в различни моменти от годината и т. н. Със специален проектор се показват видимите и действителните движения на планетите от Слънчевата система. Провеждат се лекции на разнообразна астрономическа тематика. С махалото на Фуко, окачено на кула с височина 15 метра, се доказва нагледно въртенето на Земята около нейната ос. Докато изчакват началото на демонстрацията посетителите могат да разгледат постоянната експозиция от 13 пана със снимки и информация за небесните тела и явления, както и временни изложби на снимки, рисунки, постери и други.

Повече за цените на посещенията и програмата можете да видите на сайта на обсерваторията http://astro-varna.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град