новини детски

Начало | новини детски | Общо 143 училища и една детска градина са в принудителна ваканция – очаква се броят да се увеличи

Общо 143 училища и една детска градина са в принудителна ваканция – очаква се броят да се увеличи

Аз детето | 2019-01-15

Общо 143 училища и една детска градина са в принудителна ваканция – очаква се броят да се увеличи

Грипна епидемия бе обявена вчера в Бургас, Шумен, Стара Загора и Силистра! Заради това от утре (16 януари) до петък (18 януари) включително всички училища от областите ще са в грипна ваканция. За грипна епидемия да се готвят и Ямбол, Перник и Пазарджик, тъй като заболелите се увеличават с всеки ден, съобщиха от МОН. Заради ниски температури и виелици в Пловдивско три училища ще са в дървена ваканция – „Тодор Г. Влайков“ и ОУ “Христо Г. Данов“ в с. Клисура и ПГ “Ген. Вл. Заимов“ Сопот. В училищата в Невестино – ОУ “Хр. Ботев“ и ДГ“ Р. Княгиня“ учениците също ще почиват. Една-единствена детска градина засега затваря за няколко дни – ДГ „Детелина“ в село Черно поле. Във всички други ще бъде ограничено влизането на външни лица.

От грип са засегнати всички възрастови групи. Най-голяма е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 години, следвана – от 5 до 14 години и от 30 до 64. Ако броят на болните продължи да расте, в четвъртък ще заседава Комисията за борба с грипа, за да набележи мерки срещу разпространението.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип лекари от цялата страна напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати. Препоръката, за да се намали рискът от заболяване към хората е да се ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа или училище.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град