новини детски

Начало | новини детски | Музеят в Русе се превръща в интерактивна класна стая

Музеят в Русе се превръща в интерактивна класна стая

Аз детето | 2018-03-23

Музеят в Русе се превръща в интерактивна класна стая

Класни стаи в музея ще разказват на подрастващите за различни периоди от развитието на Русе и региона. Предвидените дейности са част от проект „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула и Кухнята на Калиопа“ на Сдружение „Приятели на музея“, който се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, съобщават от регионалния исторически музей в дунавския град.

В заниманията ще се включат общо 48 ученици от ОУ „Любен Каравелов“, СУ „Христо Ботев“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе и Сдружение „Еквилибриум“. Занятията ще се провеждат в музея и ще включват теоретична и практическа (интерактивна) част, разработени съвместно със специалисти от Регионален исторически музей – Русе. Обучението има за цел да установи трайни знания за историческото минало по забавен и адаптиран за детските възприятия начин.

Класна стая „Маските на историята“ въвежда децата в римската епоха. Подрастващите ще научат повече за римските богове, чрез изработването на маски, както и за въоръжението на римските легионери, чрез досег с адаптирани детски сетове от шлемове, брони, мечове, щитове и копия. В класна стая „Червенска кула“ учениците ще се запознаят с периода на Средновековието. Изучаването на устройството на средновековния град ще се извърши посредством книга на крепостите и специално създаден за целта пъзел на Червен. Чрез практически игри и занимания (тъкане на станчета), децата ще разберат подробности за занаятите, които са практикували средновековните хора.

Кухнята на Калиопа“ разказва за периода на Модерността. Малките гости на музея ще се занимават с проявленията на новото време и градската култура от края на XIX и началото на XX век. Децата ще използват направени за целта журнали-пъзели на дамски и мъжки облекла и визуални текстове за типичните ястия на етносите, живели в Русчук. Часовете от първата класна стая, посветена на римската епоха, започват още през следващата седмица.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град