интересно

Начало | интересно | Красиво и опасно: вижте как изглежда лавата на вулкана Килауеа

Красиво и опасно: вижте как изглежда лавата на вулкана Килауеа

Аз детето | 2018-05-14

Красиво и опасно: вижте как изглежда лавата на вулкана  Килауеа

Представете си място на което почти непрекъснато има горещи газове издигащи се към небето от огромен вулканичен кратер. На доста места тук има и езера от лава или пък гъсти тропически гори. Звучи като доста непроходимо място, но в действителност е място, чието име сме чували прекалено много пъти. Хаваи – може и да ви звучи като дестинация за невероятно екзотична екскурзия пълна със слънчеви плажове, но това е и домът на най-многото активни вулкани. Тук се намират пет вулкана (включително Килауеа и Мауна Лоа, два от най-активните в света). И ако това за нас е нещо невероятно и необикновено, то за местните жители е просто един обикновен ден... Повечето пъти! Понякога обаче дори и на тях им се налага да се евакуират, въпреки че те са свикнали как да правят и това. Без паника и без притеснения се учат още от малки, че живеят на място където има много вулкани и такава е природата на Хаваите.

Точно това се случи и на 3-ти май, когато вулканът Килауеа изригна при това така могъщо, че това беше допълнено и от земетресение. Тогава домовете си бяха принудени да напуснат повече от 2 хиляди жители в застрашения район.

И докато те чакат вулканът да се успокои и всичко пак да се върне до нормалното... нормалното за Хаваи, район пълен с вулкани, далеч от пряката опасност на горещата лава и тресящата се земя, ние можем да се насладим на опасната красота на природата. Уникални кадри на лавата, стичаща се в морето е заснел екип на Aurora Borealis Observatory. Това определено не е гледка, която се вижда всеки ден, дори и в интернет. Така че сме убедени, че по-любопитните от вас ще и се насладят подобаващо.

Снимка: tracietravels.com

Ако вулканите и горещата лава са ви интересни, то вижте още:
Страховитият и интересен вулкан Етна
Как изригват вулканите
16 експлодиращо интересни факти за вулканите
Горещо... по-горещо... лава!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град