География

Начало | География | Какво знаете за Исландия? Със сигурност не всичко интересно!

Какво знаете за Исландия? Със сигурност не всичко интересно!

Аз детето | 2018-11-08

Какво знаете за Исландия? Със сигурност не всичко интересно!

В студените води на Северния Атлантически океан се намира една интересна земя, в която живеят около 325 000 души, на площ от около 104 хиляди квадратни километра. На този остров са събрани спиращи дъха гледки. това е държава, в която правата на елфите са узаконени в конституцията, а пощальоните и полицаите играят футбол по-добре от много световноизвестни спортисти, чийто имена всеки от нас е чувал. Досещате ли се вече за какво говорим... Направо ще ви кажем – за Исландия – държавата на едни от най-щастливите хора в света.

Исландия е голям остров. Всъщност това е 18-ият по големина остров в света. Повечето от населението обаче живее в югозападната част на страната, във или около столицата Рейкявик. Повечето други райони на страната са слабо населени. Сега ако си мислите, че Исландия е студено и недружелюбно място – помислете пак. Ето тук се крие и най-интересното за тази страна. По името може би бихте предположили, че Исландия е пълна с лед. Ако погледнете картата на страната ще забележите, че тя се намира точно пред Арктическия кръг. Въпреки това местоположение и името си, Исландия всъщност има умерен климат, защото се затопля от топлото течение Гълфстрийм.

Над 60% от Исландия е тундра. Само около 14% от острова са езера и ледници. Растенията са малко, има ги само на около 23% от територията на страната. Много ледникови реки текат към океана през низините край брега. Дългата крайбрежна ивица на Исландия също е богата на интересни географски обекти наречени фиорди. Освен езерата и ледниците, Исландия също има активни вулкани и гейзери.

Знаехте ли това? Ето сега и още няколко интересни факта, които ще ви впечатлят!

  • Остров Исландия е образуван изцяло под въздействието на вулканична дейност. В резултат на това територията му периодично нараства, като се формират и нови острови.
  • Територията на Исландия е заета от високи планини, ледници, гейзери и множество вулкани. Днес има 20 действащи вулкана, като най-известният е изригналият през 2010 г. Ейяфялайокул. Тогава се образува огромен облак от пепел, който блокира част от самолетния трафик в Европа.
  • Първите заселници в Исландия са ирландски християнски монаси, които прекарват известни периоди на острова през VIII век. Те престават да го посещават след постепенното заселване на викинги, идващи от Норвегия. Първият известен заселник е Ингоулвур Артнарсон, който през 874 година се настанява в района на днешен Рейкявик. Той е последван от нови заселници, главно норвежци и техните ирландски роби. До 930 г. основната част от ограничената обработваема земя на острова е разпределена.

  • Интересното е, че овцете са два пъти повече от хората. При движение с автомобил по пътищата трябва да се внимава, защото овцете пасат много близо до шосето, доста често, без да има ограждения.
  • Исландците нямат фамилни имена. Всички използват малките си имена, включително и президентът. Исландските жени не приемат фамилното име на съпруга си, когато се омъжат, просто защото мъжът няма фамилно име.
  • 80-90% от исландците вярват в елфи и тролове. В страната съществува специална служба по защита на елфите.
  • Едни от най-интересните за посещение от туристи обекти на острова са водопадите. Поради голямото изобилие на вода, както изворна, така и от ледниците, водопадите там са много красиви и пълноводни.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град