Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво става, когато си навехнеш глезена?

Какво става, когато си навехнеш глезена?

Аз детето | 2018-08-10

Какво става, когато си навехнеш глезена?

„Трябва да бягам по-бързо! Още по-бързо! И още по-бързо“ – на бас, че това си мисли всеки лекоатлет, когато е стигнал почти до финалната линия независимо дали става въпрос за бягане с препятствия, 100 или 50 метра. Той трябва да бяга най-бързо от всички, за да е първи и го прави. Вече предвкусва победата и точно на финалната права... глезенът му се извива по необичаен начин и вместо ръкоплясканията на публиката спортистът усеща просто много силна болка. Убедени сме, че това се е случвало и то неведнъж на всеки един професионален спортист. Подобна травма може да се е случвала дори и на вас. Силно се надяваме да не е, но тялото ни, колкото и да е съвършено изградено, всъщност е доста крехко и лесно можеш да навехнеш глезена си. Досетихте се, че говорим за това, нали така? Но знаете ли какво точно означава да имаш навяхване. Може би повечето от вас не искат да четат за подобни неща, но пък е хубаво да знаем повече за себе си и тялото си, за да можем да си помогнем и сами. Също така не се съмняваме, че поне един бъдещ лекар в момента чете този текст, така че ще обясним накратко.

Навяхванията са болезнени и могат да се случват навсякъде в тялото ви, където има мускулни влакна. Мускулните влакна или връзки представляват еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем. Въпреки че навяхванията са често срещани наранявания за спортистите, те могат да се случат на всеки, който падне или просто стъпи не точно както трябва. В допълнение към болката, навяхванията често причиняват подуване и синини. Движението на изкълчената част на тялото може да бъде силно ограничено след нараняването. Точните симптоми ще варират в зависимост от вида на навяхването: леко пренатягане (степен 1), частично разкъсване (степен 2) и пълно разкъсване със значителна болка и подуване (степен 3). Основно обаче едно навяхване представлява преразтягане или скъсване на някои от мускулните влакна.

При такъв инцидент нещата, които можете да направите сами са да спрете да движите наранения глезен и да поставите лед. Но разбира се най-доброто е да отидете на лекар. Ако лекарят диагностицира изкълчване, най-вероятно ще трябва да приемете лекарства за болка, докато поддържате увредената област с шина или дори гипс. И да продължите да не движите глезена и да му правите ледени компреси! Прилагането на компресия чрез носенето на еластична превръзка и повдигането на повредената част на тялото по-високо от сърцето може също да помогне за намаляване на подуването. За лошите навяхвания ще отнеме 3-4 седмици или повече, за да се излекуват напълно.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град