Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как се правят смартфоните?

Как се правят смартфоните?

Аз детето | 2016-10-27

Как се правят смартфоните?

Макар да не трябва да сме толкова развълнувани от материалните неща и да знаем, че те не са най-важното нещо, никой не може да отрече, че усещането да имаш нов и модерен смартфон е хубаво. Най-малкото, защото той е лъскав и интересен. Предлага повече функции и забавления и усещането да държиш нещо такова и да знаеш, че си е твое е хубаво. В такива моменти обаче не се замисляме как точно е направен този телефон, за да функционира и да стигне до нас. Със сигурност не пада от небето и не се прави с магическо заклинание. Ако и на вас ви е любопитно да разберете как точно се правят тези интересни „играчки“, в които често стоим с вперен поглед часове наред, то прочетете следващите редове, в които сме разгледали процеса от идеята за телефона чак до това как стига в магазина.

Започваме да ви разказваме с една уговорка: тук сме обяснили всичко само в основи, защото процесът по направата само на един от тези модерни телефони е много, много сложен и ако тръгнем да обясняваме всичко подробно, то ще трябва да ви напишем цяла поредица от книги. Да започваме!

Скицата

Това е първото място, от което всички модели започват живота си. Екип от дизайнери и художници (да, художници) започват да измислят телефона от нулата. След дълго мислене дизайнерите вече имат идея как ще изглежда новият модел и какво ще може да прави и започват да разясняват подробно всичко на художниците, за да могат от своя страна те да го нарисуват. И сега ако си мислите, че те просто хващат един телефон и го рисуват горе-долу, не е така. Доста по-сложно е, телефонът трябва да бъде скициран до най-малкия детайл, вътре и отвън, нарисуван от всяка една страна. Това обикновено отнема около 10 дни и то ако дизайнерите не се сетят още нещо през това време, което често се случва и накрая стават около два месеца само в скициране. Освен това идеите преди това се обсъждат надълго и нашироко и художниците рисуват модела поне по 4 пъти.

Прототипът

Другата основна стъпка е изработването на прототип по скицата. Това естествено отнема още повече време, защото самият телефон трябва да се сглоби също от нищото. Всяка част се прави наново и при това на ръка. Често освен това прототипът не изглежда точно така, както художниците и дизайнерите са си го представяли на картинка и тогава целият процес започва отначало. Подобен прототип естествено не става за използване все още, това реално е най-вече, за да се види дали телефона ще изглежда естетически добре, дали ще е удобен и подобни. Той все още няма интернет или пък не могат да се инсталират приложения на него, операционната система за телефона се купува готова отделно и после се слага лесно. Тя се прави от съвсем други хора и няма да говорим за нея точно сега. В действителност някои прототипи дори не са от същите материали, които се очакват в окончателния дизайн на телефона и се използват само за да се види как ще изглежда. Ако шефът на компанията го хареса, следва другата стъпка, ако ли пък не, дори и всички други да са съгласни, процесът започва отначало.

Сглобяване на електронните джаджи

Така, след като дизайнът е оформен след няколкомесечни спорове и връщания отначало и е нагласено всичко, за да изглежда новият смартфон красив, идва ред и на още по-сериозната работа. На този етап наистина проличава „магията“ на производителя. Тук вече е моментът, в който те трябва да направят телефона такъв, че да се отличава от другите. Това разбира се е задача на други служители – мобилни инженери. Те са натоварени със задачата да сглобят всичко и да го накарат да работи. Те трябва да направят екрана, батерията, процесора и паметта. Без тях новият телефон ще е просто една празна кутийка. Те също правят прототипи и то на всяка една част. След това ги тестват, за да видят дали няма да дадат някакъв дефект, как ще работят заедно и естествено да отговарят на новите възможности на устройството. Тук се правят екранът, камерата, бутоните и абсолютно всичко. Тества се дълго... и накрая първият прототип, който бива показван на дизайнерите и шефа на компанията е готов.

Сами виждате, че не е никак лесно и това дори не са всички стъпки. Но дори ние се изморихме да ги четем, така че смятаме, че засега научихме достатъчно. Очаквайте и втора част, за да разберете какво става след това.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Направете си холограма като от „Междузвездни войни“
Ползите от употребата на таблети и смартфони в училище



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 11 г.,

Публикувано на 27.10.2016

Много интересна статия! Браво!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град