Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | Как анимационните герои получиха гласовете си

Как анимационните герои получиха гласовете си

Аз детето | 2018-12-13

Как анимационните герои получиха гласовете си

Независимо къде живеете, на колко сте години в момента или какво е било любимото ви занимание като дете, със сигурност имате едно общо с всички останали хлапета по света. Да, знаем, че всяко дете, всеки човек е различен, но в действителност имаме и много общи неща. Едно от тях е, че всеки от нас обича или е обичал анимационни филми! Не можете да го отречете, родителите ви също не могат! И те са ги харесвали в един период от живота си! Дори когато сме по-възрастни, една любима анимация по телевизията може да ни върне назад във времето, когато анимираните герои ни носеха огромна радост. Независимо дали става въпрос за Спонджбоб Квадратни Гащи или Скубиду, тези любими анимационни герои споделят подобна черта: те не са истински. И все пак те имат реални гласове, които бихме могли да разпознаем навсякъде. Въпреки че не ги виждаме, има истински хора с реални гласове зад всички любими анимационни герои. Ние наричаме тези хора озвучаващи актьори.

И като всяко нещо и тук имаме един първи човек, който първи е дал гласа си на любим герой. Знаете ли кой е той? Това се е случило още през 1928 г., когато най-известният персонаж на Уолт Дисни, Мики Маус, е проговорил с гласа на Реджиналд Фесендън. При това трябва да знаете, че работата на озвучаващия актьор далеч не е толкова лесна колкото звучи. За нея също трябва много талант и труд. Повечето хора смятат, че е лесно. Мислят си, че няма нищо трудно в това да седиш пред един микрофон и да четеш текст, когато трябва. Озвучаването обаче изобщо не се прави така! „Трикът“ не е в това да застанеш пред микрофона и да прочетеш някакъв текст, подготвен предварително от група преводачи. Всекидневно артистите, усвоили тънкостите в занаята, трябва да се съобразяват далеч не само с думите, изречени в оригиналния вариант на филма, а още с тона, дикцията, жестовете, логическите ударения и продължителността на паузите, използвани от героите застанали пред камерата. Да не говорим, че в много от любимите ни анимационни филмчета дори трябва и да пеят! И то да пеят хубаво!

При това днес актьорите не са само във филмите! Те участват и в много други проекти като реклами, аудиокниги, дори и видеоигри. В продължение на много години гласовете се „предоставяли“ предимно от актьори, които се специализирали в гласовата работа и не се появявали редовно на екрана. През последните 25 години нещата се промениха. Днес много известни личности, включително популярни екранни актьори, сега озвучават герои от големи анимационни филми. Тази тенденция може да бъде проследена от 1992 г., когато Дисни дава на Робин Уилямс да бъде гласът на Джин в анимационния класически Аладин. Знаменитостите били привлечени от допълнителната известност и предизвикателство, което им дава подобна дейност, а филмовите студия виждат мощния маркетингов рисунък, който знаменитост може да добави към анимационния филм.

При това трябва да знаете, че у нас актьорите, които озвучават детските филми съвсем не са същите. Те са си българи, защото... ами говорят български, за разлика от оригиналните. Но пък са много добри, нали? Изобщо не личи, че децата от цял свят не гледат филма с тези гласове! Ако не ни вярвате, то знайте, че Весела Бонева и Момчил Степанов, които ние познаваме като Анна и Кристоф от „Замръзналото кралство“ са толкова добри, че даже са получили специална грамота от Дисни. Други артисти, чиито имена си заслужава да знаете са Марин Янев, Александра Сърчаджиева, Светлана Смолева, Сава Пиперов, Христо Узунов, Петър Чернев, Явор Караиванов, Николай Урумов, Гергана Стоянова, Христо Чешмеджиев...

Следващия път, когато гледате детско филмче обърнете внимание на тези имена, които пишат накрая или пък ги казват. Ще ги забележите и ще видите, че тези хора не озвучават един или два филма. Точно на тях трябва да благодарим за старанието, че правят филмчето такова каквото го чуваме на български език, което както разбрахте изисква доста упорита работа, старание и талант.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град