любопитно

Начало | любопитно | Седмица на гората

Седмица на гората

Аз детето | 2006-04-06

Седмица на гората

Тази година от 3 до 9 април се отбелязва традиционната Седмица на гората. Повече от 70 години се чества празникът в първата седмица на месец април, като тази ще премине под мотото: “Гората – богата традиция, поглед в бъдещето”.

Деца от Кърджали засадиха стотици дръвчета край Джебел. По този начин допринесоха за разширяване на най-голямата изкуствено създадена гора у нас. В областта за 50 години са засадени над 1 милион декара нови насаждения. Децата са засадили фиданки на атласки кедър в новата гора, която е на площ от 5 декара. С радост споделят, че ще бъде много хубаво да си спомнят дръвчетата когато са били малки и после са пораснали.

Всяко дете може да посади дръвче с помощта на своите родители. Предлагам ви да си купите от разсадника или от специализираните магазини фиданка на дърво, което расте в района. Засадете я във вашата градинка или в тази пред блока. Направете албум на дръвчето, като всяка година на “рождения му ден” се снимате с него.

У нас горите покриват около една трета от територията на страната, като заемат 40 % от защитените територии. Най-широко са разпространени естествените букови и иглолистни гори в планинските райони. От особено значение са горите от ела, бял и черен бор, бяла и черна мура в Рила, Пирин и Родопите, както и в Стара планина и Странджа.

Гора

Отпечатък на дърво



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град