зоокът

Начало | зоокът | Вълк

Вълк

Ермина Дончева | 2006-05-26

Вълк

Вълкът е красиво и благородно животно, което през годините е било безмилостно преследвано и убивано, следствие на което популацията му е намаляла и сега е застрашен вид.

Вълкът е хищник, заемащ важно място в екосистемите. Той регулира числеността на тревопасните животни, хранейки се най-често с болни, слаби и възрастни бозайници – елени, глигани, лосове, бобри, зайци и други дребни гризачи. Чрез системното убиване на вълците човекът се намесва в природните закони, като променя екосистемите. По тези причини у нас е увеличен броят на дивата свиня, сърната и елен – лопатар и муфлон, за разлика от този на хищниците – вълк, чакал и лисица.

Противно на народните приказки вълкът е миролюбиво животно, което напада само когато е гладно или когато пази малките си. Избягва срещите с хора.

Той е най-едрият представител на семейство Кучета. Прилича на куче, но телосложението му е по-голямо. Може да го познаете по златистожълтите очи и характерният белег около тях. Козината е съставена от два пласта и е по-дебела и по-мека от тази на кучетата. Цветът варира между бяла, сива, кафява и черна, според мястото което обитава. С напредване на възрастта посивява. За разлика от кучетата вълците имат в горната страна на опашката предопашна жлеза. Телосложението им позволява да изминават дълги разстояния в бързо темпо, с помощта на сравнително тесните гърди и силни мускули на гърба.

Вълците вият, най често при залез лятно време и преди изгрев, когато се завръщат от лов. Според учените виейки вълците пазят територията си от натрапници и заздравяват социалните връзки.

Живеят на глутници, като си имат двойка водачи, които се наричат алфа мъжки и алфа женски. Глутницата може да наброява от 2 до 20 членна, като броят им варира според условията на живот. Йерархията е особено строга, свързана с всички жизнени процеси – хранене, размножаване и др.

Срещат се вълци единаци, които най-често си търсят територия за да образуват нова група. Обикновено се хранят с дребна плячка, като скачат, хващат жертвата и я притискат към земята с предните си лапи. Глутницата напада всички едри растителноядни животни. Вълците повалят жертвата, като я захващат със силните си челюсти за врата или гърлото. Дневната им дажба е 1,5 – 5 кг на ден, като в някои сурови периоди от годината наведнъж може да изяде 10 кг.

Бременността трае 63 дни, като се раждат слепи от 1 до14 малки. Оставайки заедно с майка си в бърлогата до 10-тата седмица, всички членове на глутницата се грижат за тях. Когато навършат 3 години, напускат глутницата и си търсят нова.

На свобода вълците живеят 6-9 години, а в клетка до 16 години. Освен на ловци вълците стават жертва и на автомобилни катастрофи и наранявания по време на лов от по-едри животни.

Любопитно: Лактите им са насочени навътре, а не на вън както е при кучетата. Това им позволява да тичат със скорост до 70 км/ч. Боледуват от всички болести срещани при домашните кучета. Мозъкът на вълка е с 30 % по-голям от този на кучето. Най-често само главната двойка се размножава. Докато навършат 45 дни малките се хранят с повърнатата храна от възрастните. Вълците могат да плуват изключително добре и преминават големи разстояния.



Коментари
28 коментара

Дани , ,

Публикувано на 02.07.2008

Ами наистина вълкът е величествено животно.

Ванеса Гечева, 9 г.,

Публикувано на 11.07.2008

Вълкът е животно, което убива, за да се храни, но важното е в случая, че е опасен за хората.

Eli , ,

Публикувано на 19.10.2008

Valkat e nai-krasivoto jivotno.Ako horata ne hodiat na teritoriata mu,toi niama da e opasen.Te prosto za6titavat malkite si.

Мария , 9 г.,

Публикувано на 07.11.2008

вълкът е любимото ми животно,някой се отглеждат като домашни любимци.

Вили , 12 г.,

Публикувано на 23.11.2008

Вълкът е най-прекрасното същество на света. Когато се разхождате в гората и видите вълк не се плашете, не хъквайте да бягате, а се радвайте, че сте имали този късмет-да видите такова прекрасно животно...

Валери Стоянов, 17 г.,

Публикувано на 20.12.2008

обожава вълците!мисля че не са опасни за хората.има бебета отгледани от вълци.

Атанас Егридерлиев, 12 г.,

Публикувано на 14.01.2009

хора извенете обърках се

Атанас Егридерлиев, 12 г.,

Публикувано на 14.01.2009

знаете ли че вълците били сред първите месояднил.Те са интелигентни и ефикасни ловци,които сътрудничатпо по между си при лова.Те комуникират с езика на тялото,с изражения на лицето и с виене а хоровото виене на глутницата предопреждава другите вълци да стоят на страна.То може да се чуе на разтояние до 16км.Така,че това чи харесва защото те си помагат същто като хората.Затова те са моите любими животни.

Сами , ,

Публикувано на 23.01.2009

много обичам ЖИВОТНИТЕ!!!Чудесна статия за вълка.

Искра , ,

Публикувано на 30.01.2009

ОООООООООО ООООООООООООООО КОЛКО Е УЖАСЯВААААААААААСЯВАЩ ВЪЛКЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪТ!

Петя Рибарска, 10 г.,

Публикувано на 14.02.2009

Искам цялата информация за вълк

Ванката Мирев, 24 г.,

Публикувано на 03.05.2009

Много ми допада тази тема. Браво! Много е добра. Любимите ми животни са ВЪЛЦИТЕ. Вълците са много умни и силни диви животни. особено харесвам ВЪЛЦИТЕ-ЕДИНАЦИ. Bye ot men.

251 , ,

Публикувано на 05.02.2010

Много харесвам вълците защото те са много красиви животни.Всъщност винаги съм си мечтала за домашен любимец вълк.

Николай , 12 г.,

Публикувано на 11.02.2010

вълците трябва да се изтребват постоянно и непрекъснато,щото те ще унищожат другите диви животни

Съни , ,

Публикувано на 17.02.2010

Какъв ви е проблемът с вълците?Да ви е ухапал вълк,случайно,та да го плюете така?Вълкът регулира природата.Айде да останат само тревопасни и тогава какво ще кажете? "Ех,да имаше някой вълк,който да оправи нещата".Аз не харесвам много змиите например,но да съм тръгнала да ги плюя?Има хора,които обожават змии.Не мога да разбера,като не ви харесва,още в заглавието,като видите "Вълк" не го четете.А вие го четете и после "Олеле,защо го прочетох?"Да не живеете в гората та мразите вълците?

Роберта Пардо, 15 г.,

Публикувано на 19.02.2010

съни е ужастно права!!!и аз не обичам мечки или зайци,но ако видя например болно зайче ще му помогна,а не да го убия.то кво ми е направило та да го убия

Съни , ,

Публикувано на 21.02.2010

А така,Роберта!

Върколак , ,

Публикувано на 02.03.2011

****** , че вълците трябвало да се изтребят щото щели да унищожат другите животни. Единственият звяр, който може да унищожи другите животни, себе си, и дори и планетата на която живее е алчният,подъл, нагъл и безоотговорен човек.

От редакцията: Много молим без лични обиди.

Върколак , ,

Публикувано на 02.03.2011

Обнадеждаващо е, че повечето коментари в този сайт ЗА, а не против вълците. Не съм мизантроп, но ще си позволя да цитирам единия от героите от филма "Леон" ( с Жан Рено и Натали Портман), та единия от героите бе каэъл, че "прасетата са по-добри от хората"

Върколак , ,

Публикувано на 02.03.2011

Препоръчвам ви стихотворението на Алфред дьо Вини: "СМЪРТТА НА ВЪЛКА", и филма "Не нарочвай вълците" (в буквален превод "Не плачи вълко" на английски: "NEVER CRY WOLF"

Върколак , ,

Публикувано на 03.03.2011

Отговор на Ванеса Гечева относно коментара и за вълците: Вълците не са опасни за хората, а хората са опасни за вълците и за света, в който живеят. Човекът е виновен за безвъзвратното изчезване на различни животински видове, а много други в това число и вълците са застрашени от изчезване заради дивашкото изтребление, на което са били подложени. Срам ме е, че съм човек.

Върколак , ,

Публикувано на 04.03.2011

За тези, които искат да имат вълк за домашен любимец, препоръчвам да си вземат кученце от породата ЧЕХОСЛОВАШКИ ВЪЛЧАК. Това е кръстоска между германско овчарско куче и вълк. На външен вид много прилича на вълк и често се използва във филмовата индустрия. Та за домашен любимец е по-добре да си вземете такова кученце, отколкото истинско вълче. Защото отглеждането на вълци в домашни условия крие известни рискове-все пак вълкът е диво и свободнолюбиво животно. Освен това е необходима и специална подготовка, по-точно казано специално обучение за самия стопанин на вълка.

Върколак , ,

Публикувано на 07.03.2011

Можете да гледате "НЕ НАРОЧВАЙ ВЪЛЦИТЕ" (NEVER CRY WOLF) на този адрес: *http://www.youtube.com/watch?v=Izb0ScZSBpk

Ленки , 10 г.,

Публикувано на 27.06.2011

ВЪЛКЪТ Е ПРЕКРАСНО ЖИВОТНО!!!!!!

Валентин Бисеров Николов Николов, 12 г.,

Публикувано на 02.05.2014

Според мен ВЪЛКА трябваше да бъде върховния ХИЩНИК , а не човека

Selvera Djudjo, 10 г.,

Публикувано на 26.02.2015

Vъlkъt e nai-prekrasniat,nai-krasiviat,nai-prelestniat i t.n. vinagi wtemi xaresva samo i edinstveno Vъlkъt.

врабчо 05 кръстанов, 10 г.,

Публикувано на 26.01.2016

I LOVE WOLFS Те са прекрасни Искам за домашен любимец само куче и вълк `` вече имам куче``

Кристияна Янева, 10 г.,

Публикувано на 30.09.2018

Вълците са най-красивите животни! И не трябва да бъдат убивани! Те дори са в Червената книга на България! Мислите, че унищожават природата, защото ядат животни?!Но нали знаете че и хората ядат кокошки, зайци, прасета и много други животни! Пък и най-ужасното същество на света е ЧОВЕКЪТ!Хората, нараняват животните, бият ги, тормозят ги и дори ги убиват! Защо?! Какво са ни направили животните?! И хората само замърсяват и съсипват всичко! Аз много обичам животните и не бих го причинила на никое животно! А ловците не убиват ли животни ааа?! Като убият някой елен, мислите ли че после го ядат?! И на всичкото отгоре това им да остава удоволствие! >На мен любимото ми животно е вълк.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град