За родители

Начало | За родители | Детето се страхува от тъмното? Ето какво може да направите!

Детето се страхува от тъмното? Ето какво може да направите!

Аз детето | 2018-10-18

Детето се страхува от тъмното? Ето какво може да направите!

Веднага след като най-накрая сте убедили детето да си легне и изгасите светлините в стаята, а и затворите вратата – всичко става необикновено. Някъде в ъгъла нещо шуми! Или някой? Странна сянка се вижда на стената! И сякаш има глава и ръце. Сега ще дойде към детето... Аааа... Нееее! Детското въображение е наистина огромно, а и в тъмното за всеки от нас нещата изглеждат по-различно и страшно. Но ако възрастните вече сме свикнали с това, понякога за децата е наистина страшно. За родителите пък се превръща в стресиращо, когато трябва да стават няколко пъти през нощта, да приемат, че 5-годишното им дете ще спи при тях в леглото или пък да оставят лампите светнати, когато специалистите твърдят, че не трябва. Случвало ви се е това, нали?

Страхът от тъмнината и шумовете през нощта ни е заложен по природа. В края на краищата, нашите древни предци живеели в гората, в пещерите, а през нощта вълци и леопарди се разхождали около тях и издавали страшни звуци. Също така е имало и отровни змии, паяци и други неприятни съседи. Това за тях е бил един полезен страх. Разбира се днес по-скоро животните се страхуват от нас, но от друга страна децата пак си се боят от тъмното. Основната причина за това има и друга дума и тя се нарича „въображение“. То позволява на всеки от нас да измисля приказки и филми. От него са родени дракони, кентаври, еднорози, Терминатор. През деня въображението е полезно, но през нощта то превръща много обикновени неща в чудовища.

Какво можете да направите тогава ли? Детският психолог Людмила Петровска дава полезен съвет! Не можете да се справите само с фрази като „не бой се“, „няма нищо страшно“ или „всичко си е както си е и на светло“. Това няма да помогне. Умът на детето знае, че е така, но въображението му е това, което не го оставя на мира. А с фантазията можеш да се справиш само с още фантазия.

Един интересен, но работещ подход е да накарате детето да нарисува това, от което се страхува през нощта. След това просто променете картинката му малко. Добавете нещо смешно на нея. Чудовището може да е цветно като дъга или пък да има смешни рога. Може да се спъва от предметите в стаята или просто да е смешно на външен вид. Ако пък детето не обича да рисува, измислете си истории заедно с него. Например призракът, който се промъква в стаята е там защото:

  • много обича да гледа телевизия и търси къде е тя;
  • иска просто да премине през стаята, за да отиде на друго място, но е много непохватен и не знае как да излезе;
  • също е дете и го е страх да стои самичък, затова си търси компания;
  • просто иска да си играе с някого...

„Когато детето се страхува, потърсете помощта на въображението и преобразувайте страшното в смешно. В края на краищата самите деца са го измислили и винаги могат да го променят.“ – казва Людмила Петровска.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град