зоокът

Начало | зоокът | Бързи като вятъра! С повече от 30 километра в час тези кучета тичат към вас!

Бързи като вятъра! С повече от 30 километра в час тези кучета тичат към вас!

Аз детето | 2018-01-17

Бързи като вятъра! С повече от 30 километра в час тези кучета тичат към вас!

Мълниеносни като стрела, по-бързи и от ягуари (е, почти) с големи уши, развяващи се зад тях като корабни платна. Не, не започваме някаква странна приказка и няма да си говорим за най-новия холивудски филм с куп специални ефекти. Днес ще говорим за най-бързите кучета в света! При това не за тези специално обучени да бъдат такива, а за онези, които вие или ваш приятел може да имате у дома и дори не знаете, че са толкова специални. Така че внимателно четете и следете! Сигурно не знаете, но средно кучетата развиват скорост от около 10 километра в час. Има обаче и такива породи, които са почти като ягуари. Толкова са бързи, че трябва да не мигате, за да ги зърнете в действие! Затова внимателно четете, защото като нищо ще ги пропуснете!

Сибирско хъски

Обичате хъскитата, нали? Те са наистина уникални, заради сините си очи, обичта си към снега и красивата си козина. Това обаче не са единствените им впечатляващи черти. Хъскитата са и едни от най-бързите кучета в света. Те могат да се движат дори и по сняг със скорост над 30 километра в час, при това докато мъкнат със себе си товар от 100 килограма и за капак няма да се изморят бързо. Впечатляващо! При още по-добри условия могат да тичат със скорост и от 50 километра в час при това в продължение на няколко дни, като единственото прекъсване, което трябва да правят е за сън. Това си е абсолютната истина. Ако не ни вярвате, приемете факта, че дори има световен шампионат по състезание с кучешки шейни в Аляска. В него се допускат до участие само хъскита, които се състезават три последователни дни. На първия и втория ден са длъжни да изминат по 32 километра, а на третия 43 километра. Представяте ли си! Дори и конете не биха се наели с подобна задача!

Още не сте впечатлени? Тогава какво ще кажете за следното: на престижното кучешко или по-скоро трябва да кажем хъсешко състезание „Iditarod Trail Race“ всяко куче трябва да измине 1868 километра за не повече от 20 дни. Победителят от 2017 година обаче е направил това за 9 дни, което означава, че е тичал по 200 километра на ден! Не знаем името на това страхотно хъски, но искрено го поздравяваме и му се възхищаваме!

Бордър коли

Трудно е да се бориш с такава бърза конкуренция, но този красив сладур се справя някак си. За всички, които не знаят, това е бордър коли. Неговата родина е Великобритания и е смятано за най-интелигентното куче от всички! Бордър колито е умно, изпълнено с безкрайна енергия куче. Изключително лоялно към стопанина си и много, ама много бързо! В миналото тези кучета са били овчарски. Всъщност в някои райони на света все още са си такива, но са и много популярни домашни любимци за семейства с малки деца, заради това, което вече ви казахме. Често се използват дори и в болниците, за да веселят децата, а в свободното си време обичат да тичат. При това със скорост от 48 километра в час. Убедени сме, че с уникалната си черно-бяла козина биха заели и място в класацията на най-красивите кучета на планетата.

Доберман

Доберманът (наричан и доберман пинчер) е порода куче, създадена в Тюрингия, Германия в края на XIX век. Хората познават тази порода като една от най-добрите за куче пазач. Точно затова често тези кучета намират място в редиците на полицаите по света. В САЩ и Австралия биват използвани и от пожарникарите! Това е така, защото са умни, съобразителни и развиват скорост от 51 километра в час! Доберманът е интелигентен, лесно податлив на дресировка, силен и ловък в движенията си. Той живее с желанието да служи на своя стопанин. Не се заблуждавайте от репутацията му на яростно и агресивно куче с лош нрав. Всъщност, темпераментът му е много уравновесен. Това куче атакува само, ако чувства, че то или неговото семейство са в опасност.

Толкова бързи... Сега обаче искаме да ви попитаме нещо важно. Знаете ли каква порода е това кученце. Не можем да откъснем очи от него. Предполагаме, че не е най-бързото, но е най-сладкото, което сме виждали някога!

Вижте и още няколко интересни кучешки истории:
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
Породи кучета с истински суперсили, за които не сте и подозирали



Коментари
1 коментар

Петър Гагов, 8 год г.,

Публикувано на 30.01.2019

най-бързите кучета в света

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град