За родители

Начало | За родители | Адаптацията на детето в детската градина – 4 основни родителски грешки!

Адаптацията на детето в детската градина – 4 основни родителски грешки!

Аз детето | 2018-09-10

Адаптацията на детето в детската градина – 4 основни родителски грешки!

Около 15 септември винаги се обръща много внимание на учениците, което разбира се е нормално. Какво да облекат, колко ще струва, как да подготвим първокласника за новия режим и още подобни въпроси, които терзаят всеки родител. Не по-малко притеснително обаче е и отиването на детска градина за първи път, което също най-често се случва около тази дата. Как детето ще се разбира с останалите от групата, дали ще може да се справя само с някои основни дейности, ще плаче ли много за дома, родителите, баба и дядо – това са едни от основните въпроси, които тормозят родителите, когато трябва да дадат хлапето си в детската градина. Как обаче можете да направите адаптацията на новото място спокойна и за вас и за детето – ето това е първият и основен въпрос. Най-лесно това ще стане като не допускате тези четири грешки, които много родители правят!

Грешка #1 най-общо се нарича „изчезващият родител“

Често когато децата посещават градината за първи път веднага започват да оглеждат новите играчки и останалите деца и неусетно се заиграват весело и щастливо. Но по време на тази игра хлапето е убедено, че родителят стои отстрани и го чака. От своя страна пък той вижда детето, което си играе и тихо си тръгва... Представете си обаче страха на малкото, когато разбере, че вие сте си тръгнали. То все още не разбира съвсем всичко и първата му реакция е да се почувства изоставено. Това в никакъв случай няма да помогне за адаптация в детската градина, а напротив. На следващия ден, когато отново го оставите там, детето няма да иска да се отдели от вас и за миг. Вместо това докато е улисано в игра леко се приближете към него и със спокоен тон му обяснете, че ще го оставите тук за известно време да си играе, докато си свършите работата и после ще дойдете да го вземете. Повечето деца разбират и нямат проблеми с това, а дори и да има малко сълзи, те ще са временни и за няколко дни детето ще свикне и ще разбере, че в градината не е чак толкова лошо.

Грешка #2 най-общо се нарича „дълго посещение“

Най-добрият съвет, който можете да получите е по възможност да започнете да водите детето на градина една-две седмици преди да тръгнете на работа или преди да няма кой вече да го гледа у дома. Така ще му дадете време да се адаптира най-добре като постепенно го оставяте за все по-дълго и по-дълго време. Ако е възможно първо го отведете за съвместна игра навън с останалите деца от групата. След това влезте с него вътре за малко и разгледайте. На другия ден останете до обяд, след още известно време го вземете след обедния сън. Така малко по малко детето ще свикне с новата обстановка, учителите и останалите деца и ще хареса да ходи на детска.

Грешка #3 най-общо се нарича „неправилен дневен режим“

Най-добре ще е предварително около 2-3 месеца преди детето да отиде на градина да поддържате същия режим какъвто би имало и там. Защото ако всеки ден то се прибира в 22 или си ляга в толкова и изведнъж го събуждате в 6 или 7 сутринта то това няма да му хареса, както няма да му хареса и мястото на което отива и затова е принудено да стане толкова рано. Това също ще бъде и една от основните причини за раздразнителност на детето ви. Ето защо, изградете правилния режим по-рано. По същия начин го канете за следобеден сън, нека и храненията са по същото време като в детската градина. Така хлапето вече ще е свикнало и за него няма да има стресови промени, когато веднъж тръгне.

Грешка #4 най-общо се нарича „бързо тръгване“

Тя е почти същата като първата! Много родители бързат за работа или за вършене на други задължения и оставят бързо детето в градината като така си мислят, че ще е по-лесно и за него и ще започне да си играе и ще ви забрави. Това обаче често не се случва точно така. По този начин хлапето не само се чувства изоставено, но и ще си внуши чувството, че искате бързо да се отървете от него. Често при такива случаи децата не плачат и не се тръшкат от страх от градината, а от обида. Затова поне първите 2-3 седмици не бързайте да си тръгвате след като го доведете. Останете малко повече време с него! Обяснете му, че ще се върнете да го вземете, но сега имате важна работа и то трябва да остане, за да си поиграе. Обяснете му, че тук има и други деца, които като него са оставени от родителите си, за да си играят и че те нямат търпение да се запознаят с вашето дете. Можете дори и да му изпеете песничка или да прочетете кратка приказка. Така детето ще се успокои и ще разбере, че държите на него и детската градина не е ваш заместител, а по-скоро място за игра!

По материали от детския и семеен психолог Екатерина Кес, снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град